ارتوز یا بریس و انواع آن را بشناسید
در این مقاله قصد داریم سوال «بریس چیست؟» را به اختصار و به زبان ساده توضیح دهیم و انواع بریس را معرفی کنیم.
در ابتدا باید بگوییم که ارتوز که به آن بریس هم گفته میشود، وسایلی هستند که به سه دلیل ممکن است مورد استفاده قرار بگیرد:
ارتوز اصلاح وضعیت اندام
وقتی یکی از اندام بدن، حالت و وضعیت مناسبی نداشته باشد، از بریسها برای اصلاح وضعیت بدن استفاده میشود. مثلا وقتی که شخصی دچار قوز پشتی یا اسکولیوز باشد. با استفاده از بریس مناسب میتوان آن وضعیت را اصلاح کرد.
ارتوز برای کمک به عملکرد عضو
گاهی ممکن است عضوی از بدن، حالت مناسبی داشته باشد، اما به دلایلی مانند جراحت، وارد شدن فشار و… به خوبی عمل نکند و شخص در آن ناحیه احساس درد کند. دردهایی مثل کمر درد، زانو درد، احساس درد در گردن و… . در این شرایط استفاده از بریس مناسب میتواند برای بهبود و درمان درد به شدت موثر باشد.
ارتوز برای جایگزین عملکرد از دست رفته
به دانشی که به نحوه ساخت ارتوزها میپردازد، اورتوتیکز (Orthotics) یا ارتوپدی فنی میگویند و به شخصی که در این رشته تخصص دارد و بریس میسازد، ارتوتیست (Orthotist) میگویند. ارتوتیست باید از فیزیولوژی، بیومکانیک و آناتومی بدن اطلاع کافی داشته باشد تا بریس را متناسب با بدن بسازد.
کلینیک ارتوپدی فنی پیوند مجهز به دستگاه اسکنر سه بعدی Vorum است. از آنجایی که این دستگاه، قادر به اسکن دقیق بدن است، بریسی که با کمک اسکن این دستگاه ساخته میشود، بسیار دقیق و متناسب با بیمار است.
ارتوزهای استاتیک و داینامیک
بریسها از لحاظ کاربرد، به دو نوع استاتیک و داینامیک تقسیم بندی میشوند.
ارتوزهای استاتیک چیست
برای درمان برخی از بیماریها، لازم است تا مفصل کاملا بیحرکت بماند. ارتوز استاتیک برای مهار حرکت مفصل استفاده میشود. بیحرکتی باعث میشود تا به بافتهای کنار مفصل که آسیب رسیده، فشاری وارد نشود و در نتیجه درد مفصل کم میشود.
ارتوزهای داینامیک چیست
گاهی ممکن است دامنه و زاویه حرکت مفصلی از مسیر طبیعی خود نباشد. در ارتوز داینامیک لولاهایی استفاده شده که بعد از پوشیدن، این لولاها هماهنگ با مفصل عمل میکنند و حرکت مفصل را کنترل میکند تا در یک جهت حرکت کند.
این وسایل باعث مهار شدن حرکت اضافی مفصل میشود و فشار به رباط مفصل را کاهش میدهد. به این ترتیب مفصل فرصتی پیدا میکند تا آسیبهای خود را ترمیم کند.
انواع ارتوز یا بریس
بریس های ستون فقرات برای ثابت نگه داشته یک یا چند مهره از ستون فقرات استفاده میشود. برای اطلاعات بیشتر در این مورد، به مقاله معرفی ارتوزهای ستون فقرات مراجعه کنید
برای اطلاعات بیشتر در باره بریس ستون فقرات میتوانید مطلب «ارتوزهای ستون فقرات و انواع آن را بشناسید» را بخوانید.
بریسهای اندام تحتانی بسیار متنوع است. از بریس اندام تحتانی برای کنترل و مهار حرکت مفصل ران، زانو، مچ پا و همچنین مفصلهای کوچک کف پا استفاده میشود.
برای اطلاعات بیشتر در باره بریس ستون فقرات میتوانید مطلب «ارتوزهای اندام تحتانی و انواع آن را بشناسید» را بخوانید.
بریس اندام فوقانی، اغلب برای کنترل کردن حرکت شانه، آرنج، مچ و انگشتان ساخته و استفاده میشود.
برای اطلاعات بیشتر در باره بریس ستون فقرات میتوانید مطلب «ارتوز اندام فوقانی و انواع آن را بشناسید» را بخوانید.
کفش و کفی طبی نوعی بریس هستند که برای درمان عارضههایی مانند خارپاشنه و یا فرم دهی به کف پا و یا توزیع متناسب فشار در کف پا مورد استفاده قرار میگیرند.
برای اطلاعات بیشتر در باره بریس ستون فقرات میتوانید مطلب «همه چیز در مورد کفشها و کفیهای طبی» را بخوانید.
ارتوزهای اطفال یا ارتوزهای پدیاتریک (Pediatric Orthoses) شاخهای از علم ارتوز و پروتز است که در آن به طراحی و ساخت ارتوزهای اطفال پرداخته میشود. عوامل بیماری زا میتوانند قبل از زایمان، در حین زایمان و پس از آن، سبب ایجاد بدشکلی یا دفورمیتی در نوزادان شوند. استفاده از ارتوز در سنین کودکی سبب پیشگیری از ایجاد مشکلات و دفورمیتیهای بیشتر و ثابت که درمان دشوارتری را در بزرگسالی به همراه دارد، میشود. ارتوزهای اصلاحی جمجمه نوزادان، کلاب فوت، پاولیک هارنس مختص در رفتگی مادرزادی لگن، بریسهای اصلاحی برای درمان زانوی پرانتزی یا ایکس لگ مثالی از این دسته هستند.
برای اطلاعات بیشتر در باره بریس ستون فقرات میتوانید مطلب «ارتوزهای کودکان و کاربرد انواع آنها» را بخوانید.
معرفی اسکنر سه بعدی وروم برای ساخت انواع بریس یا ارتو
کلینیک تخصصی ارتوز و پروتز پیوند با استفاده از دستگاه اسکنر سهبعدی وروم، قادر به اسکن بدن برای ساخت انواع بریس یا ارتوز است. در این روش، ساخت ارتوز به صورت پقیقترین حالت و بدون نیاز به گچ گیری و تماس با بدن انجام میگیرد.