درخواست مشاوره رایگان
علت درد شانه و کتف چیست؟
درد ناحیه شانه و کتف یک تجربه بسیار متداول است، علت آن میتواند از یک از کشش ساده شروع شود یا نتیجه ی علت جدیتری باشد. تشخیص علت درد در ناحیه شانه و کتف مشکل است. افرادی که درد در این ناحیه را تجربه میکنند، باید دلایل احتمالی این درد و اقدامات احتیاطی را بدانند.
در متن زیر، انواع مختلفی از دلایل ایجاد درد در ناحیه شانه و کتف و درمانهای احتمالی را بررسی میکنیم.
بررسی اجمالی
تیغه شانه، استخوانی مثلثی در قسمت پشت شانه است که از نظر پزشکی به عنوان کتف شناخته میشود. هر تیغه شانه یا کتف، قسمت فوقانی استخوان بازو را به استخوان گردنی متصل میکند و سه گروه عضله به آن متصل است. این عضلات به حرکت مفصل شانه کمک میکنند.
ماهیچههایی که کتف و شانه را به هم وصل میکنند، شرایط چرخیدن شانه به صورت دورانی و بالا و پایین را نیز ایجاد میکنند. از آنجایی که دامنه حرکت شانه زیاد است، مستعد آسیبهای متنوعی است که میتواند باعث درد ناحیه شانه و کتف شود.
متأسفانه، درد ناحیه شانه و کتف همیشه درد ناشی از آسیب نیست. در بعضی موارد، درد ناحیه شانه و کتف میتواند در اثر درد یک اندام در نزدیکی آن ایجاد شود.
دلایل درد شانه و کتف
دلایل احتمالی زیادی برای درد در ناحیه شانه و کتف وجود دارد. چند نمونه از دلایلی که ممکن است برای فرد ایجاد درد کند شامل موارد زیر است:
- آسیب ناشی از ضربه، زمین خوردن یا تصادف
- خوابیدن در وضعیت غیر راحت یا غیر استاندارد
- فشار و کشش ناشی از بلند کردن جسم سنگین
با این وجود، گاهی اوقات، علت درد ممکن است غیر قابل تشخیص باشد. بعضی از شرایط میتواند باعث ایجاد درد ارجاعی ، یعنی دردی که علت اصلی آن در یک عضو دیگر در نزدیکی شانه است شود. به عبارت دیگر درد در ناحیه شانه و کتف احساس میشود اما منشا اصلی آن در قسمت دیگری از بدن است.
علت احتمالی درد ارجاعی در ناحیه شانه و کتف
برخی از دلایل احتمالی درد ارجاعی در ناحیه شانه و کتف عبارتند از:
- بیماری ریه
- سرطان ریه
- حمله قلبی به ویژه در زنان
- مشکلات در قسمت کمر و پشت
- دیسک لغزیده شده در پشت
- بیماری کیسه صفرا
- مشکلات کبدی
- زخم معده
برخی از دلایل به احتمال زیاد باعث ایجاد درد در یک شانه نسبت به دیگری میشوند. به عنوان مثال، حمله قلبی به احتمال زیاد باعث ایجاد درد در ناحیه شانه و کتف چپ میشود. یا در بیماری کیسه صفرا ایجاد درد در ناحیه شانه و کتف راست بیشتر محتمل هست. در مقابل، بسته به محل آسیب دیدگی،درد ممکن است در ناحیه شانه و کتف هر دو طرف رخ دهد.
برخی از دلایل به وجود آمدن درد در ناحیه کتف و شانه به صورت دسته بندی شده عبارتند از:
مشکلات مربوط به استخوان و مفاصل
چندین مشکل احتمالی استخوان یا مفصل وجود دارد که میتواند باعث درد در ناحیه شانه و کتف شود. از آنجا که کتف یک استخوان است، ممکن است دچار شکستگی شود.
مشکلات ناشی از افزایش سن و تغییرات تخریبی
با افزایش سن نیز، تغییرات دژنراتیو (تخریبی) ممکن است باعث ایجاد درد در ناحیه شانه و کتف شود. برخی از آنها عبارتند از:
- آرتروز
- پوکی استخوان
- اسکولیوز یا انحراف ستون فقرات
- تنگی کانال نخاعی
- فیبرومیالژیا
- شانه منجمد
به طور مثال، نوعی آرتروز به نام اسپوندیلیت آنکیلوزان وجود دارد که بیشتر در بین افراد ۲۰ تا ۴۰ ساله مشاهده میشود. این نوع از آرتروز در درجه اول ستون فقرات را تحت تأثیر قرار میدهد، اما میتواند باعث ایجاد درد و التهاب در مناطق اطراف آن مانند شانه و کتف شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد آرتروز، میتوانید مطلب «آرتروز چیست؟» را مطالعه کنید.
همچنین برخی از سرطانها ممکن است باعث ایجاد درد در ناحیه شانه ها و کتفها شوند. شایع ترین سرطان هایی که ممکن است باعث ایجاد درد در این ناحیه شود شامل سرطان ریه، سرطان پستان و سرطان روده بزرگ است.
دلایل اسکلتی- عضلانی
مشکلات اسکلتی- عضلانی بسیار متداول میباشند که میتوانند باعث درد در ناحیه شانه و کتف شوند. موارد استفاده بیش از حد، کشیدگی و فشار، شکل خوابیدن نامناسب و مشکلات مربوط به عضلات روتاتور کاف (گروه عضلات مربوط به شانه و کتف) در این دسته قرار دارند. این مشکلات اغلب به درد در گروههای عضلانی اطراف شانهها و کتف، از جمله برخی از عضلات بازو مربوط میشود.
دلایل دیگر به صورت خلاصه عبارتند از:
- دلایل قلبی- عروقی
- دلایل ریوی
- دلایل شکمی (اندامهای درون شکم)
تشخیص علت درد شانه و کتف
یک پزشک برای بررسی مواردی که باعث ایجاد درد در ناحیه شانه و کتف میشود، باید فرد را معاینه و ارزیابی کند. بدین ترتیب که ابتدا از فرد در ارتباط با نوع و محل درد سوالات شفاهی میپرسد تا به دلایل ساده و احتمالی علت ایجاد درد پی ببرد. در صورتی که پزشک علل ساده را رد کرد، ممکن است ارزیابیهای مختلفی را انجام دهد که این ارزیابیها شامل موارد زیر خواهد بود:
- آزمایشات قلبی مانند الکتروکاردیوگرام (ECG, EKG) یا تست استرس
- آزمایش های شکمی مانند آندوسکوپی
- آزمایش خون جهت بررسی عملکرد کبد
- مطالعات رادیولوژیکی با استفاده از MRI یا اسکن CAT و یا عکس ساده رادیوگرافی
- انجام تستهای بالینی جهت بررسیهای ارتوپدی
درمان
روشهای درمان با توجه به دلایل ایجاد درد در افراد مختلف متفاوت است. به طور مثال برای افراد با مشکلات و درد ساده ناشی از استفاده بیش از حد یا کشیدگی و یا مدل خوابیدن درمانهای غیر تهاجمی توصیه میشود. این درمانها شامل موارد زیر است:
- استراحت
- استفاده از یخ جهت کاهش التهاب و تسکین درد
- درمان دارویی ساده (مسکن)
- پمادهای درمانی
- فیزیوتراپی
- ارتوزهای درمانی
در صورتی که فرد بیمار دارای بیماری زمینهای باشد، درمان درد ناحیه شانه وابسته به آن بیماری زمینهای نیز میشود مثلا در افرادی که سرطان دارند درمانهای رادیوتراپی، شیمی درمانی و غیره نیز انجام میشود.