درخواست مشاوره رایگان
علائم و راههای درمان کشکک بیثبات
هرچیزی که سرجای خودش باشد، با ملایمت حرکت میکند. این مورد قطعا در مورد زانوی شما هم صدق میکند. تا زمانی که کشکک در زانو در محل خود قرار داشته باشد شما میتوانید به راحتی راه بروید، بدوید، بنشینید، بایستید و حرکت کنید. وقتی کشکک از سر جای خود به بیرون بلغزد، در نتیجهی آن درد و مشکلات دیگر ایجاد میشود.
علت کشکک بیثبات
استخوان کشکک عضلات قدام ران را به استخوان ساق (تیبیا) متصل میکند. با خم و راست شدن زانو، کشکک به سمت بالا و پایین حرکت میکند. استخوان ران (فمور) یک شکاف V شکل (شیار فمورال) در انتهای خود دارد که با کشکک متحرک تطابق پیدا میکند. در یک زانوی نرمال، کشکک به خوبی درون این شیار فیت میشود.
ولی اگر این شیار ناهموار یا بسیار کمعمق باشد، کشکک ممکن است به بیرون لغزیده و دررفتگی کامل یا جزئی ایجاد کند. یک ضربهی تیز به کشکک، مانند وضعیتی که در زمین خوردن اتفاق میافتد، نیز میتواند کشکک را از جای خود به بیرون براند.
علائم کشکک بیثبات
- زانو خم شده و دیگر نمیتواند وزن شما را تحمل کند
- کشکک به بیرون میلغزد
- زانو هنگام حرکت میگیرد
- وجود درد در قدام زانو که با فعالیت افزایش مییابد
- درد هنگام نشستن
- خشکی
- صدای غژغژ یا خرد شدن حین حرکت
- تورم
معاینهی پزشک
طی معاینهی فیزیکی، پزشک ممکن است از شما بخواهد که مقداری راه بروید و زانویتان را خم و راست کنید. پزشک ممکن است به دقت ناحیهی اطراف کشکک را لمس کند و معایناتی جهت بررسی امکان جابجا شدن کشکک از محل خود انجام شود.
برای بررسی میزان فیت کشکک درون شیار ممکن است تصاویر X-ray تجویز شود. پزشک شما همچنین میخواهد سایر دلایل احتمالی وجود درد در زانو، مانند پارگی غضروف یا رباطهای اطراف زانو را حذف کند.
درمان کشکک بیثبات
اگر کشکک به طور کامل از درون شیار خود دررفته باشد، نخستین اقدام، بازگرداندن آن به محل مناسب خود است. به این فرایند، فرایند جااندازی گفته میشود. گاهی اوقات، جااندازی به صورت خودبهخود اتفاق میافتد. در سایر موارد، پزشک با اعمال یک نیروی ملایم به کشکک، آن را به سر جای خود هل میدهد.
در رفتگی معمولا به سطح زیرین کشکک و بخش انتهایی استخوان ران آسیب میرساند که در درازمدت ممکن است به درد بیشتر و آرتروز منجر شود. جراحی آرتروسکوپیک میتواند این وضعیت را اصلاح کند.
اگر کشکک فقط به صورت جزئی دچار دررفتگی شده باشد، پزشک ممکن است درمانهای غیرجراحی مانند تمریندرمانی و درمان ارتوزی را توصیه کند. تمرین به تقویت عضلات ران کمک میکند تا بتوانند کشکک را در راستای مناسب حفظ کنند.
دوچرخه زدن معمولا به عنوان بخشی از فیزیوتراپی افراد دچار کشکک بیثبات توصیه میشود. یک ارتوز بیحرکت کننده نیز ممکن است تجویز شود. هدف این درمانها، بازگرداندن فرد به فعالیتهای نرمال ظرف ۱ تا ۳ ماه است.
در وضعیتهای مزمن که زانو به شدیدا ناپایدار شده است، اصلاح وضعیت توسط جراحی انجام میشود. به عنوان مثال، جراحی ممکن است برای راستادهی دوباره و کوتاه کردن تاندونها و درنتیجه نگه داشتن کشکک در جای خود استفاده شود؛ یا این که هدف آن برداشتن بافتهایی باشد که کشکک را از جای خود به سمت خارج میکشند.