درخواست مشاوره رایگان
۱۰ مورد از مشکلات رایج در پا
در هنگام پیاده روی، دویدن یا کوهنوردی پای شما بیش از هر قسمتی دیگر در بدن آسیب میبیند و در معرض انواع مشکلات قرار میگیرد. التهابات پا و بسیاری از عارضههای دیگر باعث بروز مشکلات در پا میشوند.
استفاده از کفش نامناسب، بیماریهایی مانند دیابت و افزایش سن از عواملی هستند که منجر به ایجاد مشکلات در پا میشوند.
در این مقاله درباره علل بروز مشکلات پا که شامل موارد مشکلات پا در ورزشکاران ، پینه پا ، نوروپاتی دیابتی ، ناخن های فرو رفته در گوشت ، پلانتار فاشیاتیس ، تاول ، میخچه ، خار پاشنه ، مشکلات پنجه و کبودی پا و همچنین روشهای درمان آن صحبت خواهیم کرد.
پا از ۲۶ استخوان تشکیل شده و به همین دلیل به عنوان یکی از پیچیده ترین اندامها در بدن شناخته میشود. با این وجود، طبق تحقیقات صورت گرفته در دانشکده پدیاتری، اگر فرد حدود ۲۴۰ هزار کیلومتر در طول زندگی خود قدم بزند مثل این است که تقریباً ۶ بار دور دنیا را پیاده روی کرده است.
۱ـ مشکلات پا در ورزشکاران
در پاهای ورزشکاران عفونت قارچی بین انگشتان پا دیده میشود. با این وجود، این عفونتها میتوانند گسترش پیدا کنند و باعث ایجاد مشکلات بیشتری مانند خارش و حتی درد شوند.
علتها
فرد بیشتر در معرض عفونتهای قارچی قرار میگیرد، چون ورزشکاران در سالنهای ورزشی، استخر و رختکن ها با پاهای برهنه راه میروند. عفونتهای قارچی در محیط هایگرم و مرطوب رشد میکنند.
پوشیدن کفشهایی که گرم و مرطوب باشد، باعث رشد و گسترش قارچ ها میشود. این بیماری بسیار مسری است و میتواند در بخشهای دیگر پوست مانند دست، کشاله ران و پوست سر پخش شود.
علائم مشکلات پا در ورزشکاران
علائم بروز مشکلات پا در ورزشکاران عبارتست از: خارش، ترک خوردگی، تاول، لایه هایی در پوست پا.
این علائم همیشه در بین انگشت ها چهارم و پنجم پا مشاهده میشود و سپس به دیگر نقاط پخش خواهد شد. فرد میتواند ترک خوردگیها را در پاشنه و انگشتان پا مشاهده کند.
روش درمان
فرد باید پا را تمیز و خشک نگه دارد و آنها را با یک حوله جداگانه خشک کند. داروی ضد قارچ در بیشتر داروخانه ها به صورت اسپری، پودر یا لوسیون وجود دارد. استفاده از کفش های مناسب نیز بسیار مهم است.
در صورتی که بعد از استفاده از روشهای درمانی، قارچ گسترش پیدا کرد یا بدتر شد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا داروهای مختص به مشکلات پا را تجویز کند.
۲ـ پینه پا
پینه ها، ناهنجاریهای پا هستند که باعث ایجاد برآمدگی در مفصل بزرگ انگشت پا و جاهای تحت فشار میشوند. این امر باعث میشود که انگشت بزرگ پا دچار انحراف شود و به سمت دیگر انگشتان پا متمایل شود، به این عارضه، انحراف شست یا هالوکس والگوس میگویند.
این عارضه بیشتر در خانم ها مشاهده میشود، زیرا آنها علاقه به پوشیدن کفشهای بسیار تنگ و باریک دارند که باعث بروز این مشکل خواهد شد.
علل ایجاد پینه پا
پوشیدن کفشهای تنگ و باریک باعث ایجاد این مشکل میشود. پوشیدن کفشهای تنگ به قسمتی از پا فشار وارد میکند که استخوان پا با استخوان انگشت پا بزرگ در تماس است.
داشتن سابقه خانوادگی (ژنتیک) در خصوص این مشکل پا نیز میتواند یک عامل خطرناک باشد. همچنین مشکلاتی نیز مانند فلج اطفال و آرتریت روماتوئید میتواند احتمال بروز این مشکل را افزایش دهد.
علائم
افرادی که به این عارضه دچار هستند، ممکن است یک مورد یا چند مورد از علائم زیر را داشته باشند:
- وجود برجستگی در کنار انگشت پا؛
- حساسیت در انگشت شست پا؛
- ایجاد پینه در قسمت مفصل زیر انگشت بزرگ پا؛
- حرکت دادن سخت انگشت بزرگ پا؛
- احساس درد در شست پا هنگام راه رفتن.
- کمر درد در هنگام راه رفتن یا ایستادن طولانی
درمان پینه پا
اقدامات درمانی ساده ای معمولاً باعث بهبود علائم این مشکل میشوند. فرد باید کفشهای مناسب و بدون پاشنه بپوشد. آنها میتوانند پد پینه پا را از کلینیک های ارتوز و پروتز یا داروخانه بخرند؛ این پدها فشار کمتری به انگشت پاهای شما وارد می کند.
استفاده از یک بسته یخ به مدت۱۰دقیقه میتواند به کاهش التهابات کمک کند. پزشک متخصص در زمینه مراقبت از پا که به عنوان پدیاتریست شناخته میشود، به افراد توصیه میکند که کفش هایی بپوشند که بعد از استفاده طولانی مدت باعث صاف شدن انگشت شست پا آنها نشود. اگر مشکل برطرف نشد، پزشک ممکن است عمل جراحی را انجام دهد.
۳ـ نوروپاتی دیابتی
افرادی که به دیابت مبتلا هستند، قند خون ها بیش از افراد دیگر دارای نوسان است. نوروپاتی دیابتی شامل مجموعه ای از مشکات رایج در افراد دیابتی است.
علل نوروپاتی دیابتی
با گذشت زمان، سطح قند خون بالا میتواند به اعصاب، به ویژه در پاها آسیب برساند. عوامل دیگر مانند مصرف سیگار، مصرف الکل و داشتن سابقه خانوادگی دیابت میتوانند این آسیب عصبی را بدتر کنند.
علائم نوروپاتی دیابتی
علائم بروز این مشکل شامل بی حسی، سوزن سوزن شدن پا، احساس درد در پا است. این علائم زمانی خطرناک میشوند که به دلیل بی حسی پاها، جراحت و بریدگیهایی در پا ایجاد شود.
روش درمان نوروپاتی دیابتی
حفظ سلامتی و کنترل قند خون می تواند به فرد در درمان نوروپاتی دیابتی کمک کند. در این عارضه پزشک نمی تواند درمانی برای آسیب به عصب پاهای شما در نظر بگیرد، فقط میتواند برای جلوگیری از وخیم شدن این آسیب ها روشهای درمانی پیشنهاد کند.
افرادی که مبتلا به دیابت هستند باید تحت معاینه قرار بگیرند. اگر پاهای آنها دچار بریدگی شود و در صورت مشاهده هر نوع زخم به پزشک مراجعه کنند.
۴ـ ناخن های فرو رفته در گوشت
این فرورفتگیها میتواند باعث ایجاد درد و ناراحتی در افراد شود.
علت ایجاد ناخن های فرورفته در گوشت
معمولاً پوشیدن کفشهای نامناسب و تنگ باعث بروز این مشکل میشود. کفشهایی که قسمت بالایی آنها بسیار تنگ و باریک هستند به انگشت پاهای شما فشار وارد میکند.
علتهای دیگر بروز این مشکل شامل کوتاه نکردن ناخنها یا آسیب دیدگی به پاها به دلیل فعالیت از جمله دویدن است. داشتن سابقه خانوادگی نیز میتواند خطر ابتلای فرد به این عارضه را افزایش دهد.
علائم
افرادی که دچار عارضه ناخنهای فرورفته در گوشت هستند با مشکلاتی مانند قرمزی، تورم، درد در انگشتهای پای خود مواجه میشوند که نشان دهندهی وجود عفونت است.
درمان فرورفتن ناحن در گوشت پا
روشهای مختلفی برای درمان و جلوگیری از بروز عارضهی ناخنهای فرورفته در گوشت وجود دارد:
- پاهای خود را با شویندههای ضد باکتری شستشو دهید و آنها را خشک نگهدارید.
- ناخنهای پا که پس از حمام نرم شدند را کوتاه کنید.
- به صورت گرد ناخنها خود را کوتاه نکنید، چون میتواند خطر بروز این عارضه را افزایش دهد.
- از کفشهای مناسب استفاده کنید که فشاری روی پاهای شما وارد نشود.
در صورتی که با مراقبت در منزل این مشکلات پا درمان نشود، بهتر است به پزشک ارتوپد مراجعه کنید. ارتوپد یا پزشک متخصص قلب و عروق ممکن است نیاز به برداشتن بخشی از ناخن پا و تجویز آنتی بیوتیک برای درمان عفونت داشته باشد.
۵ـ پلانتار فاشیاتیس
به گفته آکادمی جراحان ارتوپد در آمریکا، رایج ترین علت درد پاشنه پا، فاسیا پلانتار است. این مشکل زمانی رخ میدهد که فاشیای کف پا ملتهب میشوند. این فاشیا یا رباط مسئول پشتیبانی از قوس کف پا است.
علل پلانتار فاشیاتیس
فاسیت پلانتار یک بیماری التهابی است که معمولاً علت مشخصی ندارد.
عوامل خطر شامل چاق شدن، داشتن قوس بسیار زیاد، داشتن عضلات محکم و انجام فعالیت هایی مثل دویدن است که روی پاشنه پا فشار وارد میکنند که این فشار در طولانی مدت میتواند باث پلانتار فاشیاتیس شود
علائم پلانتار فاشیاتیس
فاسیا پلانتار باعث میشود که فرد در قسمت زیر پاشنه درد را تجربه کند. این درد معمولاً صبحها بعد از بیرون آمدن از رختخواب بدتر است به گونه ای که فرد در چند قدم اول نمی تواند پاشنه پای خود را بر روی زمین بگذارد و بر روی پنجه های پای خود راه می رود تا به مرور درد تسکین یابد. درد با فعالیت شدید بدتر میشود.
درمان پلانتار فاشیاتیس
اکثر افراد میتوانند این مشکل را در خانه درمان کنند. استراحت و استفاده از یخ میتواند التهاب را کاهش دهد. داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs)، مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن سدیم، میتوانند به کاهش درد کمک کنند.
کشش کف پا قبل و بعد از فعالیت بدنی و همچنین در طول روز ممکن است به تسکین درد پاشنهی پا کمک کند. پوشیدن کفشهای طبی و کفی مناسب نیز می تواند به فرد کمک کند. اگر این عارضه با این روشهای درمانی بهتر نشد، فرد میتواند فیزیوتراپی را امتحان کند، یا برای معالجه بیشتر به پزشک جراح یا ارتوپد مراجعه کند.
تزریق استروئید ممکن است برای کاهش التهاب توصیه شود، یا پزشک ممکن است استفاده از ارتزها را برای پشتیبانی بیشتر از پاشنه پا تجویز کند.
البته درد پاشنه پا میتواند ناشی از عوامل دیگری جز پلانتار فاشیاتیس باشد. در مطلب «درد پاشنه پا چه علتی دارد؟» توضیحات بیشتری در این باره داده ایم.
۶ـ تاول
یکی از مشکلات رایج در پا، تاول است. این مشکل زمانی رخ میدهد که شما به مدت طولانی پیاده روی میکنید، به خصوص اگر پاهای شما عرق کرده یا کفش مناسبی نپوشیدید.
تاول ها به صورت برآمدگیهایی پر از مایع هستند که برای شما خطری ندارند. از ترکاندن تاولها اِجتناب کنید، اجازه دهید به صورت خود به خود بهبود پیدا کنند. اگر تاولها در کنار علائم مشابه با آنفولانزا رخ می دهند، با پزشک صحبت کنید.
۷ـ میخچه
میخچهها تکه هایی از پوست ضخیم هستند که اغلب در کف پا یا انگشتان پا مشاهده میشوند. آنها در ابتدا معمولاً بدون درد هستند. میخچه از پوست محافظت میکند و از ایجاد تاول در بدن جلوگیری میکند. میخچه ممکن است در اثر ناهنجاری انگشت پا یا کفش نامناسب ایجاد شود. با گذشت زمان، میخچه ممکن است دردناک شود و باید درمان شود. چسب میخچه و کفی مناسب فشار روی میخچه پا را تسکین میدهند و به افراد اجازه بهبودی میدهند. در بعضی موارد، پزشک ممکن است جراحی را توصیه کند.
۸ـ خار پاشنه
خار پاشنه زمانی رخ میدهد که کلسیم یا بافت استخوانی بین استخوان های پاشنه پا و قوس پا بوجود میآید. خارپاشنه در اغلب مواقع با علائمی همراه نیست. این مشکل به راحتی قابل تشخیص نیست و برای تأیید به تصویربرداری پزشکی نیاز است.
خار پاشنه ناشی از فشار طولانی مدت روی عضلات و رباطها است. همچنین خار پاشنه میتواند در اثر آرتروز، اضافه وزن و پوشیدن کفشهای نامناسب ایجاد شود. درمانها میتوانند شامل استفاده از کمپرس سرد، تزریق داروهای ضد التهابی، استراحت و کفی و کفش مناسب باشند. با مطالعه مطلب «خار پاشنه چیست و چطور درمان میشود» اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب خواهید کرد.
۹ـ مشکلات پنجه پا
مشکل پنچه پا، وقتی رخ میدهد که انگشتان پا به درستی جای خود قرار ندارند. در این عارضه یکی از انگشتان پا بالاتر از دیگر انگشتان پا قرار میگیرد و همین باعث می شود که انگشتان دیگر به درستی جای خود قرار نگیرند.
گاهی اوقات، این عارضه ممکن است از بدو تولد ایجاد شود و گاهی اوقات به صورت ناگهانی بوجود میآید. این مشکل در برخی از افراد همراه با درد است.
این نوع از مشکلات پا ممکن است به علت دیابت، آرتریت روماتوئید و فلج مغزی در افراد ایجاد شود.
روشهای درمانی میتواند شامل اسپلینت، کفش و کفی مناسب، ارتوتیک، ورزش، داروهای خاص و جراحی باشد.
۱۰ـ کبودی پا
کبودی پا یا متاتارسالژیا (Metatarsalgia) میتواند پس از تمرینات زیاد یا به دلیل پوشیدن کفش نامناسب ایجاد شود. در عوض، آنها میتوانند نشانهی یک بیماری مهم باشند. این کبودیها بین انگشتان و قوس پا ایجاد میشوند. علائم میتوانند با گذشت زمان بدتر شوند.
به صورت کلی، روشهای درمانی شامل استراحت، استفاده از یخ و کفش و کفی مناسب است. اگر درد بهبود پیدا نکند یا بدتر شود، فرد باید به پزشک مراجعه کند.